Heb je behoefte aan meer leefruimte en wil je je woonkamer uitbouwen? Daar komt meer bij kijken dan in eerste instantie vaak wordt gedacht. Daarom gaan we in dit blogartikel in op alle belangrijke aandachtspunten. Denk aan richtprijzen voor een uitbouw en vergunningen. Ook bespreken we een alternatief voor een uitbouw.
Wat kost het uitbouwen van je woonkamer?
Dat is afhankelijk van de grootte van de uitbouw. Maar houd rekening met een prijs van tussen de € 15.000,- en € 35.000,-. Zie deze prijs overigens niet puur als een uitgave. Het is namelijk ook een investering.
Je woning wordt door de uitgebouwde woonkamer immers groter en dus meer waard. Bij een eventuele verkoop in de toekomst kun je de investering dus terugverdienen door een hogere verkoopprijs te vragen.
Woonkamer uitbouwen en vergunningen
Niet iedere uitbouw kun je zonder vergunning laten bouwen. Dit zijn op het moment van schrijven de regels voor vergunningsvrij uitbouwen:
- Je mag maximaal 4 meter uitbouwen aan de oorspronkelijke achtergevel van je woning.
- De uitbouw mag niet hoger dan 5 meter zijn.
Let op: ga niet blind van de bovenstaande regels uit. Doe altijd een controle op de actualiteit van de regels bij je gemeente. Liever een dubbele check, dan achteraf ontdekken dat je (per ongeluk) de regels hebt overtreden. Je riskeert namelijk een fikse boete als je de vergunningplicht niet naleeft.
Een vergunning aanvragen
Indien blijkt dat je een vergunning nodig hebt voor de uitbouw van je woonkamer, dan kun je deze bij je gemeente aanvragen. Dat kan eenvoudig via de website van het omgevingsloket. Op deze website kun je met je DigiD inloggen en alle benodigde documentatie voor de vergunningaanvraag indienen. Denk aan de bouwtekening en de constructieberekeningen.
Andere belangrijke aandachtspunten bij een uitbouw
Wanneer je de uitbouw van je woonkamer financieel kunt dragen en je eventuele vergunningaanvraag is goedgekeurd, kun je in principe offertes gaan aanvragen. Daarbij is het van belang om op een aantal zaken te letten:
- Onderhoud: heb je geen zin om de kozijnen van de uitbouw te onderhouden? Kies dan niet voor houten, maar voor kunststof kozijnen.
- De hoeveelheid glas. Hoe meer ramen er in de uitbouw worden geplaatst, hoe sneller de temperatuur tijdens zonnige dagen stijgt. Je kunt dit probleem natuurlijk ondervangen met zonwering. Maar neem in dat geval de kosten voor de zonwering mee in de budgettering. Tip: overweeg niet alleen de ‘standaard’ zonwering, maar kijk ook naar stijlvolle shutters. Een modern alternatief voor zonneschermen.
- Zorg dat de uitbouw qua uitstraling goed aansluit op de rest van je woning. Kies dus voor dezelfde materialen en kleuren.
- Vergeet niet om de vloer in je budgettering mee te nemen. Let er daarnaast op dat de vloer in de uitbouw aansluit op de vloer die al je in woonkamer ligt. Heb je een echte houten vloer in de woonkamer? Dan is dezelfde vloer meestal nog leverbaar. Zo niet, dan kan een houten vloeren specialist de vloer opnieuw lakken. Aan de lak kan een kleur worden meegegeven, zodat de oude en nieuwe vloer alsnog dezelfde kleur hebben. Voor laminaat, tegels en PVC vloeren is dat helaas niet mogelijk. Kies in dat geval voor een vloer die zo goed mogelijk overeenkomt met je huidige vloer.
Alternatief voor een uitbouw
Indien een uitbouw financieel niet haalbaar is, kan een aanbouw in de vorm van een serre wellicht interessant zijn. Een serre is meestal opgebouwd uit een aluminium geraamte en glas.
Deze constructie zorgt ervoor dat er een duidelijk verschil ontstaat tussen de ‘oude’ woonkamer en het nieuwe woongedeelte in de serre. Daardoor geeft een serre niet hetzelfde gevoel als een uitbouw.
Maar toch: als je meer woonruimte wilt en je met je budget geen uitbouw, maar wel een serre kunt bekostigen, dan is het de overweging waard.