Zonnescherm als zonwering

Het is weer volop zomer en de eerste dagen waarop we de 30 graden gaan aantikken staan voor de deur. Heb je nog geen zonwering aangeschaft? Dan is dit het moment om dat alsnog te doen. Maar voor welke soort zonwering kun je dan het beste kiezen?

Soorten zonwering

Het is het meest effectief om de zon aan de buitenzijde van je woning te weren. Daarom richten we ons in dit artikel op buitenzonwering. Dit zijn de belangrijkste soorten:

 • Screens
 • Zonneschermen (knikarm- of uitvalscherm)
 • Markiezen
 • Rolluiken
 • Shutters

Screens

Een screen is een doek dat verticaal langs het raam wordt gehangen. Doordat het doek het gehele raam afdekt, bieden screens de beste bescherming tegen de zon. Screens zijn leverbaar in twee soorten: standaard screens en zipscreens.

Standaard screens zijn een prima oplossing voor de meeste woningen. Maar woon je hoog in een flat of vlakbij de kust, waardoor er veel wind staat? Dan is een zipscreen een betere oplossing.

Bij een zipscreen wordt het doek in een soort ritssluiting vastgezet. Daarnaast is de onderlijst waaraan het doek wordt vastgemaakt verzwaard, zodat de wind het scherm niet kan optillen.

Zonneschermen (knik- of uitvalscherm)

Met een zonnescherm weer je niet alleen de zon van de ramen, maar creëer je ook een schaduwrijk terras. Zonneschermen zijn in twee soorten leverbaar: knikarmschermen en uitvalschermen.

Een knikarmscherm wordt horizontaal geopend, waardoor je het effect van een terrasoverkapping nabootst. Alleen de steunpalen ontbreken.

Een uitvalscherm wordt schuin naar beneden geopend. Daardoor biedt het meer schaduw dan een knikarmscherm. Maar het nadeel is dat een volwassen persoon bij het uiteinde van het scherm er niet meer onder door kan lopen. Daarvoor hangt het scherm te laag. Uitvalschermen zijn dus niet geschikt voor zonwering op de begane grond.

Markiezen

Met markiezen geef je een authentieke uitstraling aan je woning. Ze zijn dan ook met name geschikt voor oude woningen of moderne woningen met een klassieke bouwstijl.

Het voordeel van markiezen is dat ze aan de zijkanten ook de zon weren. Daardoor zijn ze zeer effectief om bijvoorbeeld voor het keukenraam of slaapkamerraam te hangen.

Rolluiken

Met een rolluik weer je niet alleen de zon in de zomer, maar ook de kou in de winter. Rolluiken zijn in twee vormen leverbaar: inbouwrolluiken en voorzetrolluiken.

Een inbouwrolluik wordt in de gevel weggewerkt. Een voorzetrolluik wordt met een kast aan de buitenmuur boven het raam gemonteerd.

Het hangt van je smaak en je budget af welk soort rolluik je het beste kunt kiezen. De inbouwvariant is mooier, maar de gevel moet daarvoor worden bewerkt. Dat is een dure klus. Daarom kiezen mensen vaak voor een voorzetluik.

Shutters

Shutters worden ook wel klapluiken met verstelbare lamellen genoemd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je shutters niet alleen binnen maar ook aan de buitenzijde van je woning toepassen. Daardoor kun je ze als buitenzonwering gebruiken.

Shutters kun je op alle typen ramen toepassen: ronde ramen, dakramen, draaikiepramen, het kan allemaal. Bovendien kun je met behulp van de verstelbare lamellen de lichtinval perfect afstemmen op je wensen.

Bekijk alle mogelijkheden op de website van StyleShutters.

Waar moet je op letten bij het kiezen van zonwering?

Zonwering is voor de meeste mensen een grote investering. Het is dan ook goed om je uitgebreid te oriënteren voordat je je portemonnee trekt. Denk in ieder geval over het volgende na:

 • Wat is het comfort van zonwering je waard? Kortom, wat is je budget?
 • Moet het scherm windvast zijn?
 • In welke mate moet de zonwering verduistering geven?
 • Is het belangrijk dat de zonwering in de tuin voor schaduw zorgt?
 • Wil je het scherm handmatig of elektrisch bedienen?
 • Moet het scherm privacy bieden?

Vraag offertes op en vergelijk

Nu je weet welke soorten buitenzonwering er zijn, hopen we dat het een stukje makkelijker is geworden om te bepalen welke soort je het beste kunt kiezen.

Kom je er nog niet helemaal uit en twijfel je welke soort je het beste kunt kiezen? Bezoek dan een zonweringsspecialist en vraag om advies.

Onze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer