Vloerverwarming is goed te combineren met echte houten vloeren, keramische tegels, keramisch parket, PVC vloeren, betonvloeren, vloeren van natuursteen en gietvloeren. Goed om te weten: niet alle varianten van deze vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Lees verder en je weet wat de aandachtspunten zijn.

Echte houten vloeren

Eerst even een korte toelichting op wat ‘houten vloeren’ nu precies zijn. Dit zijn vloeren die van echt hout zijn gemaakt. Laminaatvloeren en PVC vloeren vallen hier dus niet onder, omdat deze vloeren voornamelijk uit kunststof bestaan. De houtlook die je bij laminaat en PVC ziet is een print en dus geen echt hout.

Lamelparket

Wanneer je vloerverwarming met een echte houten vloer wilt combineren, kies dan voor lamelparket. Dit is een verzamelnaam voor houten vloeren die uit meerdere lagen zijn opgebouwd, waarbij de bovenste laag van massief hout is gemaakt.

Lamelparket is leverbaar in diverse houtsoorten, waarvan eikenhout het meest populair is. Andere voorbeelden van houtsoorten zijn robijn, jatoba en notenhout. Lamelparket biedt veel voordelen, onder andere:

  • Doordat alleen de bovenste laag van massief hout is, is de werking van de vloer minimaal.
  • Je kunt de vloer zwevend leggen (niet vastgelijmd), waardoor het geluid dat je maakt als je over de vloer loopt verminderd wordt. Lamelparket is daardoor ook geschikt voor appartementen.
  • Beschadigingen aan de toplaag van de vloer kun je herstellen door de vloer te schuren en opnieuw met olie af te werken. Daardoor ziet je vloer er weer als nieuw uit!
  • Doordat alleen de toplaag van massief hout is gemaakt, is er voor de productie van lamelparket minder hout nodig dan bij vloeren die volledig uit massief hout bestaan. Dat is goed voor het milieu.
  • Er wordt, in tegenstelling tot laminaat en PVC vloeren, geen kunststof in de vloer verwerkt, waardoor de vloer voor minder milieuvervuiling zorgt.

Wil je meer weten over houten vloeren en vloerverwarming of wil je meer weten over de mogelijkheden van lamelparket? Bekijk dan de volgende pagina’s:

Keramische tegels en keramisch parket

Keramische tegels worden al jarenlang op vloerverwarming toegepast. Tegels laten de warmte goed door, zijn krasvast en makkelijk schoon te maken. Afhankelijk van de uitstraling van de tegels, zorgen tegels ervoor dat een ruimte wat kouder en minder natuurlijk aanvoelt.

Mede daardoor is keramisch parket op de markt gebracht, waarbij met behulp van een print de uitstraling van een houten vloer kan worden nagebootst. Echter, je kunt keramisch parket en een echte houten vloer nog steeds van elkaar onderscheiden.

De vloeren ‘klinken’ anders en bij een echte houten vloer heeft iedere plank een unieke houttekening. Bij keramisch parket wordt er van enkele prints gebruik gemaakt die je steeds terug ziet komen in de vloer.

PVC vloeren

Vloerverwarming en PVC vloeren gaan uitstekend samen. PVC is onderhoudsvriendelijk, in vele prints verkrijgbaar en reduceert (net als lamelparket) het geluid waardoor het ook een geschikte vloer is om in appartementen toe te passen. Het nadeel van PVC is dat het van kunststof is gemaakt, dus milieuvriendelijk is een PVC vloer niet.

Bovendien worden er bij de productie van PVC vloeren grote hoeveelheden chloorgas gebruikt. Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid.

Betonvloeren en vloeren van natuursteen

Omdat betonvloeren en natuursteen een lage warmteweerstand hebben, zijn ze zeer geschikt om met vloerverwarming te combineren. Het enige aandachtspunt waarmee je rekening moet houden, is dat je bij een lichte kleur natuursteen het wapeningsnet in de dekvloer met kunststof moet bedekken. Hierdoor neem je het risico op roestvorming in de vloer weg.

Betonvloeren hebben ten opzichte van natuursteen een groot voordeel, ze zijn namelijk vrijwel naadloos. Vieze of verkleurde voegen behoren daardoor tot het verleden. Bovendien zorgt het gladde vloeroppervlak ervoor dat er tijdens het schoonmaken minder snel vuil blijft liggen, al zul je nieuw vuil wel sneller zien liggen.

Natuursteen en duurzaamheid

Het is belangrijk om stil te staan bij het feit dat natuursteen, in tegenstelling tot hout, geen hernieuwbare bron is. Wat dat betreft is hout een duurzamere vloerkeuze.

Gietvloeren

Vrijwel alle soorten gietvloeren kun je met vloerverwarming combineren. Alleen de epoxy gietvloer is niet geschikt. Gietvloeren bieden dezelfde voordelen als betonvloeren, maar kunnen op termijn wat verkleuren. Goed onderhoud (door regelmatig te dweilen) en bescherming tegen de zon is daarom belangrijk.

Vind je het lastig om de juiste vloer te kiezen?

Met alle mogelijkheden kan het lastig zijn om te bepalen welke vloer je in jouw situatie het beste kunt kiezen. Ons advies: bezoek een aantal woonwinkels, zodat je een goed beeld krijgt van de sfeer en de uitstraling die de diverse vloeren aan je interieur kunnen geven.

Wat ook kan helpen, is advies van een interieurontwerper. Aan de hand van je wensen kan een ontwerper enkele schetsen maken, waarin je ziet wat de vloer met de uitstraling en de sfeer in de ruimte doet. Zo wordt de keuze al een stuk makkelijker.

Onze meest recente berichten

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer
Thuis sporten

Thuis sporten? Met deze oefeningen blijf je in vorm

Ben je niet zo’n fan van de sportschool, komt het er steeds

Lees meer