Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet welke vloer je het beste kunt kiezen? Dat is niet zo vreemd! Het aanbod aan vloeren is enorm groot. Ga je voor hout, tegels, tapijt of toch een gietvloer? Om de keuze voor jezelf gemakkelijker te maken, vertellen we je in dit artikel over de voor- en nadelen per vloersoort. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende soorten vloeren en kies je straks de juiste vloer.

Laminaatvloeren

Laminaat is in enorm veel printen verkrijgbaar, waardoor je de uitstraling van vrijwel iedere vloersoort kunt nabootsen. Natuursteen, tegelvloeren, echte houten vloeren… alles is mogelijk. Het voordeel van laminaat is dan ook dat je het met vrijwel ieder interieur kunt combineren. Bovendien is een laminaatvloer eenvoudig schoon te maken en relatief goedkoop in aanschaf.

Inspiratie opdoen? Bekijk hier voorbeelden van laminaatvloeren.

Laminaat is geen houten vloer

Hoewel vaak wordt gedacht dat een laminaatvloer een echte houten vloer is, is dat niet het geval. Laminaat is namelijk uit meerdere lagen opgebouwd, waarbij slechts één laag van houtvezel is gemaakt. Verder bevat de vloer kunststof.

De decorlaag is van papierfilm gemaakt en wordt met een print bedrukt. De print zorgt dat de vloer de gewenste uitstraling krijgt. Dat verklaart ook waarom het mogelijk is om laminaat iedere gewenste look te geven (hout, natuursteen, tegelpatroon enzovoorts).

Het nadeel van een laminaatvloer is dat krassen en beschadigingen niet te repareren zijn. Je kunt beschadigingen wel met een reparatiesetje inkleuren, maar echt herstellen is niet mogelijk.

PVC vloeren

PVC vloeren werden oorspronkelijk met name in ziekenhuizen toegepast, maar tegenwoordig zie je de vloeren ook in woonhuizen terug. PVC vloeren zijn in vele kleuren en patronen leverbaar. Bekijk hier voorbeelden van PVC vloeren.

De afkorting ‘PVC’ staat voor Poly Vinyl Chloride, oftewel een soort kunststof. PVC vloeren gaan lang mee en zijn eenvoudig te onderhouden. Zo nu en dan even dweilen is voldoende om de vloer mooi te houden. De vloer maakt bovendien weinig geluid als je eroverheen loopt en is eenvoudig zelf te leggen.

Schadelijke stoffen

PVC vloeren zijn helaas niet altijd van goede kwaliteit. De vloerdelen kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Denk aan zware metalen en weekmakers. Dergelijke schadelijke stoffen zitten vaak in de goedkope PVC vloeren verwerkt, die in verre landen geproduceerd zijn. Kies je dus voor een PVC vloer? Ga dan altijd voor een vloer van hoge kwaliteit, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je gezondheid. En zelfs dan is het nog de vraag of een PVC vloer een goede keuze is, gezien de andere nadelen van vloeren die van PVC zijn gemaakt.

Echte houten vloeren

In tegenstelling tot laminaat en pvc vloeren zijn houten vloeren van écht hout gemaakt. Dat merk je niet alleen als je over de vloer loopt, een houten vloer klinkt namelijk anders, maar het is ook in de houttekeningen terug te zien.

In laminaat en PVC vloeren worden enkele houttekeningen gebruikt die je keer op keer in de planken terug ziet komen. Bij een echte houten vloer heeft iedere plank een unieke houttekening.

Houten vloeren gaan langer mee dan PVC en laminaat. Dat komt omdat je het hout kunt opschuren en van een nieuwe afwerklaag kunt voorzien. Zo oogt de vloer weer als nieuw!

Ook op het gebied van duurzaamheid is een houten vloer een betere optie dan PVC of laminaat. Hout is namelijk een hernieuwbare bron.

Al met al biedt een houten vloer dus alleen maar voordelen. Het enige nadeel op de korte termijn, is dat een houten vloer een hoge aanschafprijs heeft. Daartegenover staat wel dat je er tientallen jaren plezier aan kunt beleven, waardoor je op de lange termijn juist geld bespaard.

Inspiratie opdoen voor je nieuwe houten vloer? Bekijk hier voorbeelden van houten vloeren.

Tegelvloeren

Tegelvloeren zijn tegenwoordig, net zoals laminaat en PVC, in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Er zijn zelfs tegels verkrijgbaar met een houtlook. Tegelvloeren zijn goed bestand tegen slijtage en eenvoudig schoon te maken.

Wanneer je voor een tegelvloer kiest, kun je voor geglazuurde tegels of ongeglazuurde tegels kiezen. Glazuur beschermt goed tegen vlekken, maar is krasgevoelig en bovendien glad.

Ongeglazuurde tegels zijn wel krasvast, maar gevoelig voor vlekken. Je kunt het vloeroppervlak met een transparante siliconen was behandelen om de gevoeligheid voor vlekken te verminderen, maar de was biedt geen garantie tegen vlekken.

Gietvloeren

Net zoals PVC vloeren worden gietvloeren nog niet zo lang toegepast in particuliere woningen. Toch biedt een gietvloer diverse voordelen. De vloer gaat jarenlang mee, is gemakkelijk schoon te maken en is waterdicht. Ook is een gietvloer goed bestand tegen vlekken.

Hoewel gietvloeren vaak glad worden afgewerkt, zodat een strakke uitstraling ontstaat, zijn er ook verschillende soorten motieven in de vloer aan te brengen. Daardoor passen gietvloeren bij vele soorten interieurs. Gietvloeren worden van een glanzende of matte afwerklaag voorzien en zijn in vele kleuren leverbaar.

De nadelen van gietvloeren zijn dat ze na verloop van tijd kunnen verkleuren en je snel vuil ziet liggen. Regelmatig schoonmaken en goede zonwering zijn daarom een must.

Inspiratie opdoen voor je nieuwe gietvloer, klik hier.

Meer interieurtips

Naast het kiezen van de juiste soort vloer, is het belangrijk dat de rest van je interieur bij de gekozen vloer past. En je raadt het al: ook voor de andere onderdelen van je interieur zijn er veel mogelijkheden. Onze tip: doe vooral eerst inspiratie voor je complete interieur op. Zo weet je wat er mogelijk is en kun je stap voor stap jouw droominterieur samenstellen, succes!

Onze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer
Thuis sporten

Thuis sporten? Met deze oefeningen blijf je in vorm

Ben je niet zo’n fan van de sportschool, komt het er steeds

Lees meer