Vermoeidheid, een neerslachtig gevoel, weinig zin om aan het werk te gaan… en uit bed komen? Dat is lastig! Allemaal symptomen die erop kunnen wijzen dat je last hebt van een winterdip. Eén van de oorzaken van de winterdip, is het feit dat het in de winter laat licht wordt en de zon weer snel onder gaat.
Je lichaam maakt daardoor sneller het stofje melatonine aan, dat voor een vermoeid gevoel zorgt. Hoewel je het weer helaas niet kunt veranderen, kun je wel allerlei dingen doen om een winterdip tegen te gaan en/of te voorkomen. Lees verder en je weet wat je kunt doen.
Stel doelen en maak een planning
Eén van de beste manieren om jezelf te motiveren om aan je dag te beginnen, is door het stellen van doelen en het maken van een planning. Je hebt dan immers een doel voor ogen dat binnen een bepaalde tijd behaald moet zijn, dus ben je minder snel geneigd om langer in bed te blijven liggen.
Daarbij werkt het motiverend om jezelf een beloning te geven als je een doel hebt behaald. Dat kan van alles zijn, zoals een luxe broodje tijdens de lunch of het maken van een mooie boswandeling die je afsluit met koffie en appeltaart.
Ga naar buiten
Om even bij het voorbeeld van de boswandeling te blijven: de wandeling is niet alleen een leuke beloning, maar ook een goede manier om de winterdip tegen te gaan. De frisse buitenlucht, het daglicht en het kleine beetje zon zorgt ervoor dat je je energieker gaat voelen.
Bovendien is lichaamsbeweging ook goed voor je conditie en met een goede conditie heb je minder snel last van vermoeidheid.
Probeer lichttherapie
Met lichttherapie stel je jezelf bloot aan intensieve verlichting dat een stuk feller is dan het licht dat normale huiskamerlampen produceren. Het fellere licht zorgt ervoor dat je lichaam het dag en nachtritme beter kan regelen, zodat je minder snel vermoeid raakt. Met lichttherapie boots je dus in feite de langere lente en zomerse dagen na.
Gebruik een wake-up light
In de zomer is het al vroeg licht, waardoor je lichaam het signaal krijgt dat het tijd is om op te staan. Het opstaan is daardoor een stuk gemakkelijker dan tijdens de donkere winterdagen. Toch kun je ook in de winter eenvoudiger opstaan door bijvoorbeeld een wake-up light te gebruiken.
Een wake-up light wordt namelijk langzaam feller, waardoor je een zonsopgang simuleert. Een mooie technologische vondst!
Slik vitamine D
Omdat we in Nederland in de winter veel bewolkte dagen hebben, krijgen we vaak te weinig vitamine D via het zonlicht binnen. Zeker als je het grootste gedeelte van de dag ook nog eens binnen doorbrengt. Door een tekort aan vitamine D kun je last krijgen van vermoeidheid.
Het kan daarom helpen om tijdens de wintermaanden vitamine D tabletten te slikken en het tekort op die manier te compenseren.
Eet gezonde voeding
Hoewel dit niet een tip is om specifiek een winterdip mee tegen te gaan, is gezonde voeding wel degelijk van belang om meer energie te krijgen. Eet bij voorkeur ook voedingsmiddelen met langzame koolhydraten, zoals zilvervliesrijst en volkoren pasta.
Het voordeel van langzame koolhydraten is dat ze over een langere tijd energie afgeven. Doordat de afgifte van de energie geleidelijk gaat heb je na het eten minder snel last van een energiedip.
Is een winterdip hetzelfde als een winterdepressie?
Nee, met een winterdip ben je over het algemeen niet zo energiek en soms wat somber. In het geval van een winterdepressie heb je vaak last van hevigere klachten, die ervoor kunnen zorgen dat je dagelijks functioneren wordt belemmerd.
Heb je last van dat laatste? Dan nog kun je de tips uit dit artikel natuurlijk toepassen, maar het is ook aan te raden om het gesprek met je huisarts aan te gaan.