Wat te doen tegen een droge huid.

We staan er vaak niet bij stil, maar je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het biedt bescherming tegen allerlei schadelijke invloeden. Denk aan giftige stoffen en ziekteverwekkers.

Wanneer je last hebt van een droge huid, is de beschermde functie verminderd. Dat is los van de ruw aanvoelende huid, jeuk en kloven geen fijne gedachte. Maar geen nood! Je kunt gelukkig genoeg dingen doen om de droge huid weer soepel te krijgen:

  • Smeer de droge huid regelmatig in met een vette crème. Gebruik daarbij bij voorkeur een crème zonder parfum, dus een zo neutraal mogelijk product. Een crème waarin vaseline zit, werkt vaak het beste.
  • Gebruik bij het handen wassen weinig zeep en spoel de zeep goed van je handen af. Je kunt het beste je handen droog deppen, zodat je de droge huid zo min mogelijk belast. Smeer je handen na het wassen in met handcrème.
  • Drink veel water en eet voldoende eiwitten, groente en fruit. Beperk de hoeveelheid vet voedsel. Gezonde voeding zorgt dat de huid sneller kan herstellen.
  • Beperk het stoken in huis en op je werk. Door het stoken wordt de lucht snel droog. Vergeet ook niet om dagelijks de ruimte te luchten en goed te ventileren. Daardoor wordt de lucht in huis (meestal) weer vochtiger.
  • Douche korter en minder warm, langdurig contact met water droogt de huid uit.
  • Gebruik bij het schoonmaken en afwassen schoonmaakhandschoenen. Het water en de schoonmaakmiddelen zijn geen fijne combinatie voor je huid.
  • Ga je naar buiten en is het koud? Draag dan handschoenen en smeer je handen voor vertrek in met handcrème.
  • Stress kan voor veel verschillende gezondheidsklachten zorgen, waaronder het verstoren van het functioneren van je huid. Bovendien kan stress het aanmaken van proteïnen in je huid verminderen, die heb je nodig om vocht in je huid vast te houden. Kortom, probeer de hoeveelheid stress te beperken, bijvoorbeeld met een goede balans tussen werk en ontspanning.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen bij een droge huid?

Naast een ruwe huid, jeuk en kloven (die soms zo diep zijn dat ze gaan bloeden), zijn er nog andere symptomen bij een droge huid. Zo kun je last krijgen van rimpeltjes in de huid, rode vlekken, een grauwe huidskleur en witte schilfertjes.

Baby’s en een droge huid

Een baby heeft bij de geboorte een kwetsbare huid die soms moeite heeft om vet genoeg te blijven. In de huid zitten talgkliertjes, maar die leveren vaak nog onvoldoende vet, zodat de babyhuid eenvoudig kan uitdrogen.

De zuurgraad en de structuur van de huid van een baby is bij de geboorte bovendien nog niet afgestemd op de buitenwereld en de zweetkliertjes functioneren nog onvoldoende. Het is daarom belangrijk om de huid van baby’s goed te verzorgen en daarbij onder andere spaarzaam te zijn met zeep.

Zeep lost namelijk talg op, waardoor de babyhuid snel uitdroogt. Daardoor is het van belang om verzorgingsproducten te gebruiken die speciaal op de babyhuid zijn afgestemd.

Een droge huid en ouderdom

Ouder worden kan eraan bijdragen dat je huid droger wordt. Dat komt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Het is dan ook niet vreemd dat vrouwen tijdens en na de overgang last kunnen krijgen van een drogere huid, doordat de huid dunner en droger wordt.

Onze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer