Wat mee op wintersport.

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur en veel Nederlanders staan te popelen om van de besneeuwde bergen te skiën, sleeën of te snowboarden.

Wil je dat plezier ook beleven en ga je dit jaar voor het eerst op wintersport? Dan is het belangrijk om de juiste spullen mee te nemen. Maar welke spullen zijn dat en met welke zaken moet je rekening houden bij de aankoop? Lees verder en je weet het.

Helm

Hoewel het sowieso verstandig is om een helm te dragen als je de pistes af raast, is er in Europa vreemd genoeg geen algemene bepaling die een helm verplicht. Het gevolg is dat de regels per land verschillen.

In Oostenrijk geldt er bijvoorbeeld een helmverplichting voor kinderen tot 15 jaar. Deze regel geldt in regio’s zoals Salzburg, Oberösterreich en Karinthië. Maar de regels kunnen per regio verschillen.

Doe daarom altijd onderzoek naar of het dragen van een helm verplicht is in de regio waar je op wintersport gaat. Nog beter: draag altijd een helm om bij een val de kans op hoofdletsel te verkleinen.

Bij de aankoop van een helm is de pasvorm belangrijk. Voel bij het passen of de helm comfortabel zit en of hij niet te klein of te groot is. Wanneer je een helm draagt, mag je geen drukpunten voelen.

Let daarnaast op of er voldoende ventilatieopeningen in de helm zitten, zodat je minder snel zweet. Een bezweet hoofd en lage temperaturen zijn immers geen fijne combinatie.

Enkele voorbeelden van shops voor skihelmen

Kleding

Voor wat betreft je kleding, moet je met 3 lagen werken. Begin met thermo ondergoed, zodat zweet goed kan worden afgevoerd. Over het ondergoed trek je een laag isolerende kleding aan. De derde laag is een wintersportjack.

Koop geen katoenen wintersportkleding, katoen heeft namelijk de eigenschap om vocht vast te houden. Kies liever voor lichtgewicht kleding met voldoende bewegingsvrijheid. Voor extra comfort is het fijn als de kleding water- en winddicht is.

Enkele voorbeelden van shops voor skikleding

Handschoenen

Over handschoenen kunnen we kort zijn: hierop moet je niet bezuinigen. In goedkope handschoenen zweet je snel, waardoor ze al snel onprettig aanvoelen.

Geef daarom liever wat meer uit en kies voor een iets grotere maat. Daardoor heb je wat meer ruimte bij de vingertoppen over om soepel te kunnen bewegen.

De top 10 beste skihandschoenen voor 2020

Vind je het lastig om te bepalen wat goede skihandschoenen zijn? Bekijk dan het overzicht van de top 10 beste skihandschoenen voor 2020.

Sokken

Voor sokken gelden dezelfde aandachtspunten als voor handschoenen: kies niet voor de goedkoopste. Geef liever wat meer uit. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je snel last krijgt van zweetvoeten. Bekijk hier een selectie van goede skisokken. De selectie bevat voor ieder wat wils.

Zonnebril

Sneeuw zorgt ervoor dat het zonlicht erg fel kan zijn. Een zonnebril (ook wel sneeuw- of skibril genoemd) is daarom een must. Er zijn brillen met een verwisselbaar lenssysteem verkrijgbaar, waardoor je de bril naar gelang de weersomstandigheden kunt aanpassen. Zie hier een voorbeeld van een dergelijke bril.

Let bij de aankoop op of de bril in combinatie met je helm prettig zit. Het beste is om deze onderdelen van je ski outfit tegelijkertijd aan te schaffen, of als je al een helm hebt, deze mee te nemen naar de wintersport winkel.

Andere belangrijke spullen om mee te nemen

Naast de besproken wintersportspullen mogen wandelschoenen en snowboots niet ontbreken in je koffer. Daarnaast is het aan te raden om zonnebrand mee te nemen, omdat je door de felle zon snel kunt verbranden. Tot slot: vergeet je ski’s en/of snowboard niet!

Onze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer