Een gietvloer is een naadloze vloer die van kunststofharsen of cement is gemaakt. Het mengsel wordt op een ondervloer gegoten en na het uitharden meestal afgewerkt met een beschermlaag.
Gietvloeren kunnen in veel gevallen over de bestaande vloer worden aangebracht en worden dan ook overal toegepast. In kantoren, winkels en steeds vaker in woningen.
In dit artikel vertellen we je welke soorten gietvloeren er zijn en met welke voor- en nadelen je rekening moet houden. We sluiten af met een indicatie van de kosten.
Soorten gietvloeren
We onderscheiden drie soorten gietvloeren:
- Kunstharsvloeren
- Gietvloeren met steentjes
- Beton gietvloeren
Kunstharsvloeren
Kunstharsvloeren kunnen van verschillende materiaalsoorten worden gemaakt: epoxy, polyurethaan en acrylaat. Polyurethaanvloeren zijn zeer geschikt om in woningen toe te passen. De andere materiaalsoorten zijn minder geschikt. Dat komt onder andere doordat ze kunnen verkleuren.
Gietvloeren met steentjes
Deze gietvloeren zijn hetzelfde als kunstharsvloeren, alleen worden er steentjes of zand aan het mengsel toegevoegd. Gietvloeren met steentjes worden met name toegepast in zakelijk vastgoed.
Beton gietvloeren
Betonen gietvloeren passen uitstekend bij een industrieel interieur. Het mengsel van cement, toeslagstoffen en bindmiddelen geeft je interieur een stoere, ruwe uitstraling.
Wat zijn de voordelen van gietvloeren?
Met een gietvloer creëer je een open effect, doordat de vloer zonder onderbrekingen naar alle ruimtes kan worden doorgelegd. Andere voordelen zijn:
- De vloeren zijn waterdicht, je kunt de gietvloer zelfs doorleggen naar de douche.
- Door de afwerklaag kan vuil niet in de vloer trekken en is het schoonmaken een eitje.
- Gietvloeren hebben een isolerende werking, waardoor het vloeroppervlak niet snel koud zal aanvoelen.
- De vloeren kunnen zware belasting aan en zijn slijtvast indien ze van een afwerklaag zijn voorzien. De kans op beschadigingen aan het vloeroppervlak is dan klein.
- Het oppervlak is geluiddempend. Dat is wel zo prettig voor je medebewoners als je vroeg de deur uit moet.
- Gietvloeren werken brandvertragend.
Wat zijn de nadelen van gietvloeren?
Hoewel gietvloeren vele voordelen bieden, is er natuurlijk ook een aantal nadelen waarmee je rekening moet houden:
- Niet alle gietvloeren zijn uv-bestendig en kunnen daardoor op termijn verkleuren. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor een polyurethaan gietvloer.
- Goedkope gietvloeren zijn meestal van kwalitatief slechte materialen gemaakt. Daardoor gaan ze minder lang mee en kunnen de kleuren minder zuiver ogen.
- Gietvloeren zijn krasgevoelig als je ze niet van een goede afwerklaag voorziet.
- Op het gladde vloeroppervlak is vuil goed te zien. Je zult dus vaak moeten schoonmaken om de vloer netjes te laten ogen.
- Het aanbrengen van een gietvloer kost tussen de 4-5 dagen. Dat komt omdat de vloer goed moet uitharden. Je kunt de vloer tijdens het uitharden niet gebruiken.
- Andere soorten vloeren, zoals bijvoorbeeld echte houten vloeren die gemaakt zijn van hout uit duurzaam beheerde bossen, zijn beter voor het milieu dan gietvloeren.
Wat kost een gietvloer?
De prijs van een gietvloer hangt af van de voorbereiding, het type gietvloer en de grootte van de ruimte.
De voorbereiding
De ondervloer moet geschikt zijn om de gietvloer op aan te brengen. Zelfs bij een ondervloer van beton kun je de vloer niet zomaar leggen.
Het oppervlak van de ondervloer moet meestal geschuurd en gereinigd worden en scheurtjes moeten worden opgevuld. Omdat het voorbereidend werk per vloer kan verschillen, is de impact op de prijs ook verschillend.
Het soort vloer
Kies je voor een epoxyvloer, een betonvloer of ga je toch voor een vloer van polyurethaan? Het soort materiaal en de afwerklaag hebben invloed op de prijs.
De grootte van de ruimte
Hoe groter de ruimte, hoe lager de kosten per vierkante meter.
Indicatie van de prijzen
Houd rekening met een prijs van tussen de 50 en 75 euro per vierkante meter voor een polyurethaan vloer en tussen de 45 en 60 euro voor een epoxy vloer. Kies je voor woonbeton, dan kun je een prijs van tussen de 60 en 80 euro verwachten.
Oriënteer je goed
Ben je enthousiast geworden over gietvloeren en wil je meer weten over de mogelijkheden en de prijzen? Neem dan de tijd om je uitgebreid te oriënteren. Vraag voor dezelfde vloer bij verschillende aanbieders offertes op. Zo kun je goed vergelijken en een weloverwogen koopbeslissing nemen. Succes!