Er zijn tientallen soorten massief houten vloeren verkrijgbaar. Bovendien kan iedere houtsoort met kleurolie bewerkt worden, om de vloer nog beter op het interieur af te stemmen. Zo is er altijd wel een massieve vloer van hout die bij je inrichting past.

Voorbeelden van houtsoorten

Om je een idee te geven van de houtsoorten waarin massief houten vloeren leverbaar zijn, bespreken we enkele voorbeelden:

Rustiek Frans eiken

Deze houtsoort heeft een geel tot bruine cognacachtige kleur en kleine kwastjes (ook wel kattenpootjes genoemd). Rustiek Frans eiken is goed te onderhouden en kun je (indien gewenst) zelfs dagelijks dweilen. Daarmee is het zeer geschikt voor ruimtes waar veel gelopen wordt.

Frans eiken

Deze houtsoort heeft een wat rustigere uitstraling dan rustiek Frans eiken en herken je aan een vlamtekening in de structuur van het hout. In Europa is Frans eiken een van de meest populaire hardhoutsoorten.

Robijn

Deze houtsoort heeft diverse kleuren, van licht roodbruin tot zachtroze. De planken hebben nauwelijks een houttekening, waardoor ze bij uiteenlopende interieurs passen. Robijn is niet geschikt om te combineren met vloerkleden, omdat de planken kunnen verkleuren en je daardoor kleurverschillen kunt gaan zien als je het vloerkleed weghaalt.

Amerikaans kersen

Ben je een liefhebber van wat donkerdere vloerkleuren? Dan is Amerikaans kersen wellicht de houtsoort voor jou. Het hout heeft een licht tot donkere roodbruine kleur en in de structuur van het hout zijn kleine kwastjes te zien.

Hard maple

Dit hout heeft een witte tot crème achtige kleur en een strakke houttekening, met soms een donkerbruine streepvorming of een bruinachtige kern. Hard maple wordt gemaakt van de esdoorn uit Noord-Amerika en Canada. Deze boomsoort groeit langzaam, waardoor het hout zeer hard wordt en het niet snel beschadigd.

Extra brede massief houten planken (oerdelen)

Wil je de uitstraling van een kasteelvloer nabootsen? Dan is een vloer van extra brede massief houten planken iets voor jou. Dergelijke planken worden ook wel ‘oerdelen’ genoemd en zijn tot breedtes van 38 centimeter leverbaar, waardoor ze een bijzondere uitstraling aan je vloer geven.

Bovendien zijn niet alle planken precies even breed, waardoor er een kleine vervorming in de vloer ontstaat dat de bijzondere uitstraling versterkt. Oerdelen zijn met hun lengte van wel 5 meter zeer lang en kun je door hun dikte (25 mm) zelfs rechtstreeks op balken leggen. Zo kun je direct een plafond creëren.

Meer weten over oerdelen? Lees de blogpost over massief houten vloeren op de website van Uipkes, specialist in houten vloeren.

Massief houten vloeren met een verouderde uitstraling

Wil je een massief houten vloer met een verouderde uitstraling? Dat kan ook! Massief verouderde houten vloeren worden gemaakt van Frans eiken dat, nadat het gezaagd is, wordt gedroogd. Het resultaat is een vloer die gekenmerkt wordt door kleine beschadigingen, droogscheurtjes en een uitstraling alsof het hout uit het verleden komt.

Oriënteer je op de mogelijkheden

Nu je over enkele houtsoorten voor massief houten vloeren hebt gelezen, raden we je aan om je uitgebreid op de andere soorten hout te oriënteren. Zo kun je de verschillende soorten met elkaar vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Succes!

Onze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer