saas fee
Terwijl de ene helft van het land zich opmaakt voor Carnaval – in het Zuiden toch wel ’t feest van het jaar – verlangt de andere helft naar een last-minute vlucht richting besneeuwde bergtoppen. Laten wij voor die helft nu een net zo feestelijk voorstel hebben: het Zwitserse Saas-Fee, daar waar het naast skiën en snowboarden ook verdraaid goed sleeën, racletten en kaasfonduen is.

Saas-Fee is Zwitserland uit de boekjes op 1800 meter hoogte. Houten bergchalets op palen, besneeuwde daken, een ongekend schone lucht en kaasfondue op iedere straathoek. Al is het er natuurlijk te doen om de grote jongens. 4000 meter hoog zijn ze, de 13 Alpenbergen die het Saastal omringen, een gebied met, naast Saas-Fee, nog drie andere Saas-dorpen. Met mooi weer kun je op 3500 meter hoogte zelfs Milaan zien liggen! Het skigebied beslaat 150 kilometer en hoewel het je een week kost, kun je naar Frankrijk skiën via de Haute Route, een route tussen het Franse Chamonix en het naast Saas-Fee gelegen Zermatt.
En toch, niet iedereen ziet de lol in van vrijwillig koukleumen, skipakken waarin je je nauwelijks kunt bewegen en de kans op een harde smak op de ineens niet meer zo zachte sneeuw. Wie moet schikken naar een skiliefhebbende partner: Saas-Fee. Heus. Geen auto te bekennen, authentieke houten hutten en een goed geproportioneerde hoeveelheid kitsch; in Saas-Fee lijkt de pauzeknop te zijn ingedrukt sinds George, Andrew en getoupeerde kornuiten het bergdorp introkken voor de Last Christmas-videoclip. Dus doe als George, laat de lange latten voor wat ze zijn en boek met een groep vrienden één van de vele beeldige chalets en plof neer bij een toprestaurant zoals het Waldhaus Bodmen. Vanaf het terras kijk je uit over de glooiende Zwitserse vallei en je tafel geeft zicht op de indoor-kippenren. Geen maaltijdkippen overigens: ze scharrelen er samen met konijnen en andere boerderijdieren voor vermaak van de jongsten.
HOE KOM JE ER?

Met het Zwitserse SkyWork Airlines vlieg je vanaf Amsterdam Schiphol in anderhalf uur naar Bern-Belp, een overzichtelijk vliegveld en de basisluchthaven van SkyWork. De maatschappij heeft een verademend eenvoudig beleid: kleine vliegtuigen, betaalbare vluchten, supersnelle incheckprocedures, vriendelijke service en voor iedereen een iPad aan boord, voorzien van digitale tijdschriften, kranten, (kinder)spelletjes, reisgidsen en muziek. Dat alleen al is voldoende reden een vlucht te boeken. Aangekomen op vliegveld Bern-Belp is het zelfs voor degenen zonder enig gevoel voor richting eenvoudig de weg naar Saas-Fee te vinden. De route zelf is bijzonder, vanwege het prachtige landschap maar ook dankzij de Efteling-eske rit met een autotrein dwars door de Alpenbergen. Meer info? Check www.flyskywork.com en www.myswitzerland.com.


Tekst: door Maartje Diepstraten

saas fee
saas feeOnze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer