Isolerende gordijnen

De temperaturen zijn weer aan het dalen en dus zetten we massaal de kachel aan om onze huizen warm te houden. Maar stoken alleen is onvoldoende om het behaaglijk te maken in huis. Het isoleren van je woning is net zo belangrijk.

Met goede isolatie houd je niet alleen kou en tocht buiten de deur, maar zorg je ook dat de energiekosten niet de pan uit rijzen. Eén van de manieren waarop je kunt isoleren, is met behulp van isolerende gordijnen. In dit artikel vertellen we je alles over het isolerende effect, de voordelen en wat je kunt doen om nog beter te isoleren.

Waarom hebben gordijnen een isolerend effect?

Dat komt doordat gordijnen tussen het raam en het gordijn een stilstaande luchtlaag creëren. De luchtlaag zorgt ervoor dat de koude lucht wordt tegengehouden.

Andersom houden de gordijnen in de zomer de warme lucht tegen. Ieder gordijn heeft een isolerende werking. Hoe dikker de stof, hoe beter de werking.

Naast de dikte van de stof kan het gordijn van een thermische voering worden voorzien. Een thermische voering versterkt het isolerende effect.

Wat zijn de voordelen van isolerende gordijnen?

Naast het tegenhouden van koude en warme lucht bieden isolerende gordijnen andere voordelen:

  • Ze zijn verduisterend. Door de dikke stof houdt het gordijn lichtinval tegen. Ideaal als je het prettig vindt als het ’s avonds wat donkerder is in huis. Vind je het verduisterende effect niet prettig? Dan kun je voor een wat dunnere stof kiezen. Maar houd er rekening mee dat door de dunnere stof een deel van het isolerende effect verloren gaat. Bovendien kun je met de juiste verlichting voorkomen dat je woning als een donker hok aanvoelt als de gordijnen dicht zijn. Ga naar een verlichtingsspeciaalzaak voor het juiste lichtadvies.
  • Ze houden geluid tegen. De stof van het gordijn vangt geluidsgolven op, waardoor de akoestiek in je woning verbetert en je minder last hebt van geluid van buitenaf.
  • Ze zijn stijlvol. Doordat isolerende gordijnen van een dikke stof zijn gemaakt krijgen ze een vol uiterlijk en vallen ze mooier.

Hoeveel energie kun je besparen met isolerende gordijnen?

Dat verschilt per type woning en of je een vrijstaande-, tussen-, of hoekwoning hebt. Op milieucentraal.nl geven ze aan dat je in een vrijstaande woning tot 270m3 gas per jaar kunt besparen, oftewel zo’n € 220,- per jaar. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

Dit kun je doen om nog beter te isoleren

Hoewel isolerende gordijnen koude en warme lucht tegenhouden, kun je met wat aanvullende maatregelen het gebied rondom de ramen nog behaaglijker maken. Het vervangen van de ramen voor dubbelglas, HR++ of triple glas heeft het grootste effect.

  • Dubbelglas bestaat uit twee lagen en isoleert matig.
  • HR++ is dubbelglas waaraan een coating is toegevoegd. Daarnaast zit er een isolerend gas tussen de glasplaten. Deze verschillen ten opzichte van normaal dubbelglas zorgen ervoor dat HR++ glas bijzonder goed isoleert.
  • Triple glas bestaat uit 3 glasplaten, een coating en heeft ook isolerend gas tussen de glasplaten. Ramen met Triple glas zorgen voor de beste isolatie van alle glassoorten.

Isoleren en ventileren

Heb je isolerende gordijnen aangeschaft, de ramen vervangen en wil je je woning nog verder isoleren? Goed bezig! Let er wel op dat hoe meer je je woning isoleert, des te minder je ventileert. Let er daarom op dat je voldoende blijft ventileren.

Dat kun je doen door bijvoorbeeld altijd de ventilatieroosters open te laten staan en dagelijks een half uur de ramen op te doen. Op die manier blijft het behaaglijk in je woning en blijft de luchtkwaliteit op een goed niveau.

Onze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer