Rugpijn of nekklachten zonder ergonomische zitmeubels

Je staat er misschien niet bij stil, maar thuis zitten we behoorlijk wat uren op stoelen en banken. Wanneer je het zitten voldoende afwisselt met bewegen, is daar in principe niets mis mee. Mits de zitmeubels een goede zithouding ondersteunen. Is dat niet het geval, dan kun je al snel last krijgen van lichamelijke klachten, zoals rugpijn of nek- en schouderpijn.

Het is daarom van belang dat je ergonomische zitmeubels uitkiest. Maar hoe doe je dat? Waar moet je op letten bij de aanschaf? Dat vertellen we je in dit artikel.

De Zithoogte

De ideale zithoogte is de hoogte waarbij je voeten op de grond rusten en je knieën in een hoek van 90 graden staan. Om te voorkomen dat je bloeddoorstroming in je benen niet wordt afgekneld, moet er een vuist passen tussen je knieholte en de rand van de zitting.

 
Houd bij het uitzoeken van je nieuwe bank en stoelen zoveel mogelijk rekening met de ideale zithoogte. Dat kan soms lastig zijn. Maar wat je in ieder geval niet wilt hebben, is een veel te lage zithoogte of een veel te hoge zithoogte. Dat levert namelijk zo goed als zeker lichamelijke klachten op.

De Zitdiepte

Voor wat betreft de zitdiepte, is het belangrijk dat de benen voldoende ondersteuning krijgen. Wanneer de stoel te diep is, zak je onderuit. Wanneer de stoel niet diep genoeg is, krijgen je benen onvoldoende ondersteuning.
Om de juiste zitdiepte te bepalen, kun je dezelfde maatstaf als bij de zithoogte gebruiken. Dus er moet een vuist tussen je knieholte en de rand van de zitting passen.

De Zithoek

Een zithoek van tussen de 95 en 105 graden is het beste. Als de rugleuning te ver naar voren staat, word je voor je gevoel naar voren gedrukt. Staat de leuning te ver naar achteren, dan zak je onderuit.

Ondersteuning voor je onderrug

Ons skelet is zo gebouwd, dat we een lichte holte in onze onderrug hebben. Om je rug goed te ondersteunen, is een bolling in de stoel- of bankzitting belangrijk. Let bij het uitproberen van banken en stoelen op of de bolling ongeveer op de juiste hoogte zit. Naast een bolling in de bank kan een los sierkussen extra ondersteuning aan je rug bieden.

Stoelen met armleuningen

Wanneer je stoelen met armleuningen wilt, is het belangrijk dat je armen de juiste ondersteuning krijgen. Ze moeten ontspannen op de armleuningen liggen, waarbij je ellebogen 90 graden zijn gebogen. Op die manier voorkom je schouderklachten.

Meer tips voor je interieur?

Stoelen en banken zijn slechts een onderdeel van het interieur. Wat te denken van de salon- en eettafel, de lampen, de vloer, raamdecoraties, enzovoorts? Op ons blog delen we talloze tips om je interieur samen te stellen. Veel leesplezier!

Onze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer