Een eikenhouten vloer heeft een tijdloos karakter, is sterk en is goed te onderhouden. Bovendien kun je de vloer op diverse manieren afwerken en leggen, waardoor de vloer voor vele soorten interieurinrichtingen geschikt is. Eikenhout is in Nederland dan ook de meest populaire houtsoort om vloeren van te maken.

Overweeg je ook om voor een vloer van eikenhout te kiezen? Dan is dit blog voor jou. We vertellen je over de voordelen, de mogelijkheden voor de afwerking, het onderhoud en de legpatronen.

De voordelen van een vloer van eikenhout

  • Of je nu een massief houten vloer of lamelparket wilt, het hout is geschikt voor beide soorten vloeren.
  • Eikenhout is geschikt om met vloerverwarming te combineren (alleen lamelparket)
  • Het hout is goed te bewerken, daardoor zijn alle legpatronen voor houten vloeren mogelijk.
  • Eikenhout heeft een tijdloos karakter, waardoor het bij uiteenlopende interieurstijlen past.

Afwerking van eiken vloeren

Een eiken vloer kan op verschillende manieren worden afgewerkt: met olie of met lak. Een laklaag biedt meer bescherming, maar bij een beschadiging moet je vaak de gehele vloer opnieuw schuren en lakken.

Bij een met olie afgewerkte vloer is het precies andersom: de vloer beschadigt makkelijker, maar je kunt beschadigde plekken herstellen zonder dat je de hele vloer opnieuw moet schuren en afwerken.

Onderhoud van eiken vloeren

Wat betreft het onderhoud zijn eiken vloeren ideaal. Als je wilt kun je de vloer dagelijks dweilen, daarmee maak je schoon en voer je tegelijkertijd onderhoud uit. Naast dweilen is het belangrijk om een hygrometer in de kamer op te hangen, zodat je de luchtvochtigheid in de gaten kunt houden.

Wanneer de luchtvochtigheid onder het vezelverzadigingspunt komt, kan het hout namelijk gaan krimpen en zwellen.

Op zich kan het krimpen en zwellen geen kwaad, want als de vloer wordt gelegd wordt er altijd rekening gehouden met een ‘zwelruimte’ om het zwellen op te vangen.

Maar om te voorkomen dat de vloer te veel krimpt en zwelt en daardoor bol kan gaan staan, is het belangrijk om de luchtvochtigheid tussen de vijfenveertig en vijfenzestig procent te houden.

Legpatronen van eiken vloeren

Doordat eikenhout goed bewerkbaar is, kun je het in alle patronen leggen. Denk hierbij aan de:

  • Visgraatvloer
  • Het Versailles patroon
  • De Hongaarse punt

Visgraat vloeren

Bij dit legpatroon worden korte planken schuin en haaks tegen elkaar gelegd. Door deze manier van leggen ontstaat het patroon van een visgraat, dat een sfeervolle uitstraling aan je woonruimte geeft.

De Hongaarse punt

Het Hongaarse punt patroon kun je herkennen aan de planken die onder een hoek van zestig graden tegen elkaar worden gelegd. De planken worden daarbij schuin afgezaagd, waardoor er ‘sergeantstrepen’ in de vloer ontstaan.

Het Versailles Patroon

Wil je de vloer een chique uitstraling geven? Dan is het Versailles patroon iets voor jou! Bij het leggen van de vloer worden er diagonale vlechtpatronen gemaakt. Ieder vlechtwerk wordt omlijnt met een vierkant kader, zodat er een tegelpatroon in de vloer ontstaat.

Meer informatie over eiken vloeren

Naast de besproken punten in dit blogartikel, valt er nog veel meer te vertellen over eiken vloeren. Zo is het hout in tientallen kleuren leverbaar en is het belangrijk om na te gaan wat de herkomst van het hout is, voordat je een vloer van eikenhout gaat kopen.

De herkomst heeft namelijk gevolgen voor de kwaliteit van de vloer. Dit en meer waardevolle informatie over eiken houten vloeren vind je op het blog van Uipkes, specialist in houten vloeren.

Onze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer