een gezonde huid
Een mooie huid, sterke nagels en glanzende haren staan voor gezondheid en natuurlijke schoonheid. Om dit zo lang mogelijk te behouden en het verouderingsproces te vertragen is verzorging met bepaalde voedingsstoffen belangrijk.


Een gezonde huid heeft veel voedingsstoffen nodig zodat het voldoende collageen produceert, zo kan de cel vernieuwing plaats vinden. Collageen is het hoofdbestanddeel van ons bindweefsel en verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid. Vooral de huid reageert gevoelig op veranderingen, zij is de spiegel van onze stofwisseling. Allergische reacties, ontstekingen of een slechte doorbloeding en de verzorging met zuurstof maken zich snel zichtbaar. Dan ziet de huid bleek uit, de poriën grof, het weefsel werkt slap.


Wanneer we jong zijn neemt het lichaam nog voldoende voedingsstoffen uit de voeding op, maar wanneer we ouder worden functioneert de stofwisseling steeds slechter en het wordt steeds moeilijker voor ons lichaam om belangrijke vitaminen en aminozuren uit onze voeding te halen. Een dagelijkse aanvulling met voedingssupplementen is dan een must. Behalve voedingssupplementen zijn er paar belangrijke voedingsstoffen die je in ieder geval in gedachte moet houden wanneer je je jeugd zo lang mogelijk wilt behouden!


Biotine/vitamine B7

Vitamine B7 wordt ook wel biotine genoemd. Biotine ondersteunt de aanmaak van keratine, een belangrijke bouwsteen voor haar, nagels en een gezonde huid, maar ook voor de vorming van bloed en voor het zenuwstelsel. Keratine houdt de huid soepel en de nagels sterk en weerbaar. Tekorten komen bijna niet voor, maar treden soms toch op bij mensen die vanwege voedsel allergieën, leefstijl (veganisme) of een slechte spijsvertering te weinig Biotine binnenkrijgen via hun dagelijkse voeding.

Voedingsmiddelen die veel biotine bevatten zijn bijvoorbeeld spinazie, noten, havermout, eigeel en gist.


Foliumzuur/vitamine B11

Vitamine B11 wordt ook foliumzuur genoemd. Foliumzuur is verantwoordelijk is voor de celgroei en dus een echte “anti-aging” vitamine te noemen. B11 is een fundamenteel onderdeel om het zenuwstelsel functioneel te houden, daarbij is het belangrijk voor de bloedvorming zoals ook de verzorging van alle cellen met voedingsstoffen en zuurstof. Foliumzuur komt voor in groene groenten, fruit, volkoren producten en in mindere mate in melk en melkproducten. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot afwijkingen van de rode en witte bloedcellen en veranderingen in het beenmerg. Ook kan een foliumzuur-tekort een verminderde opname van verschillende voedingsstoffen in de darm tot gevolg hebben. Andere verschijnselen zijn een verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Voedingsmiddelen die veel foliumzuur bevatten zijn bijvoorbeeld veldsla, gist, spinazie, kool, tarwekiemen, kool en bonen.

 

Niacine/vitamine B3

Vitamine B3 wordt ook wel niacine genoemd is belangrijk voor een gezonde huid. Vitamine B3 helpt bij de energievoorziening van de cellen en werkt als een ontstekingsremmer door de huid soepel en sterk te houden. Uitslag en ontstekingen kunnen duiden op een tekort. Vlees, vis, noten, graanproducten, groenten en fruit bevatten allen niacine. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 14 mg. Een handje nootjes van 50 gram bevat ongeveer 4,5 mg B3

Voedingsmiddelen die veel vitamine B3 bevatten zijn dus bijvoorbeeld gedroogd fruit, pinda’s, oesters, champignons, dadels, gevogelte, volkoren brood, makreel, melk en peulvruchten.Pantotheenzuur/vitamine B5

Vitamine B5 ook wel panthotheenzuur genoemd. Panthotheenzuur werd in 1931 ontdekt en is een vitamine die in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt. B5 komt met name voor in fruit, groenten, melk, zuivelproducten, vlees, aardappelen, volkoren producten, noten, rijst en biergist. Er ontstaat vrijwel nooit een tekort aan vitamine B5. Mocht dit echter toch het geval zijn, dan leidt dit bijvoorbeeld tot moeheid, slaapproblematiek, depressies, ongevoelige of pijnlijke spieren, haarverlies, zwakte van het immuunsysteem en buikpijn.

Voedingsmiddelen die veel vitamine B5 bevatten zijn bijvoorbeeld zalm, rijst, melk, lever, eieren, kool en volkoren brood.L-Carnitine

Naarmate we ouder worden verhoogd zich het percentage aan lichaamsvet. Sport is daarom belangrijk om in vorm te blijven. Ook carnitine kan het behoud van ons figuur ondersteunen. Carnitine is een speciaal aminozuur dat een essentiële rol speelt in de vetstofwisseling. Vetten kunnen pas worden verbrand als ze in aanraking zijn gekomen met carnitine. Het zorgt voor een strakke huid en gezond weefsel door de vorming van collageen. Door carnitine kunnen de huidcellen meer water opslaan, daardoor ziet de huid frisser en voller uit en rimpels worden fijner. Bij een carnitine tekort kan het tot vermoeidheid en een verhoogde vatbaarheid voor infecties leiden.

Voedingsmiddelen die bijvoorbeeld carnitine bevatten zijn garnalen, varkensvlees, rundvlees en lamsvlees.L-Arginine

Arginine wordt ook wel het ‘wonder molecuul’ genoemd en is één van de belangrijkste en nuttigste aminozuren die een rol spelen bij de doorbloeding van de huid en het genezen van wondjes. Door de verbeterde bloedsomloop wordt ook de cel vernieuwing en de verzorging met voedingsstoffen verbeterd. Arginine versterkt het bindweefsel en ondersteunt de vorming van spiercellen en collageen.

Voedingsmiddelen die arginine bevatten zijn bijvoorbeeld pinda’s, walnoten, sojabonen, kip, havermout en tonijn.


Glutamine

Glutamine is het meest voorkomende aminozuur, dat in feite door het lichaam zelf wordt gevormd. Onze huidcellen verbruiken veel glutamine juist omdat ze zichzelf voortdurend vernieuwen. Op jonge leeftijd produceert het lichaam zelf voldoende glutamine om de cellen optimaal te verzorgen. Met de toenemende leeftijd wordt dit echter niet meer voldoende geproduceerd. Glutamine is een uitstekend “anti-age” supplement en wordt door sommige wetenschappers niet voor niets betiteld als de “verjongingsbron van binnenuit”. Bij een gebrek aan glutamine haalt het lichaam proteïne uit bestaande spiermassa en zet het in glutamine en energie om. Daarom moet men erop letten voldoende via de voeding op te nemen.

Voedingsmiddelen die veel glutamine bevatten zijn melk, kwark en gevogelte.

een gezonde huid
een gezonde huid

 

 

 

Onze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer