Als er één thema is waar je tegenwoordig niet meer omheen kunt, dan is het wel duurzaamheid. Misschien laat je het aan je voorbij gaan, omdat je denkt dat je als individu weinig kunt doen om een bijdrage te leveren op het gebied van duurzaamheid. Maar dat is zeker niet het geval.

In dit artikel geven we je een aantal praktisch toepasbare tips, waarmee je duurzamer kunt wonen. Daag jezelf uit om ze zoveel mogelijk toe te passen en deel ze met vrienden en familie om hen te inspireren!

Zet elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt

Vaak wordt gedacht dat elektronica in de stand-by stand geen energie verbruikt, maar dat is niet het geval. Zo verbruiken tv’s en computers altijd stroom, ook in de stand-by stand. Zet je elektronische apparaten daarom altijd helemaal uit als je ze niet gebruikt.

Isoleer je woning

Hoewel veel mensen hun woning tegenwoordig geïsoleerd hebben, zijn er nog altijd veel huizen die niet, of slechts gedeeltelijk geïsoleerd zijn. Op die manier kan de warmte je woning makkelijk verlaten, waardoor je meer moet stoken. Met name via de spouwmuren en het dak gaat veel warmte verloren. Dus zorg ervoor dat die onderdelen van je woning in ieder geval geïsoleerd zijn.

Tips om de kosten van het isoleren te verlagen

Het isoleren van je woning is geen goedkope klus, dus het loont om met vrienden, familie, kennissen of buren gezamenlijk een offerte bij een isolatiebedrijf aan te vragen. Een grote offerte zorgt vaak voor een lagere prijs per huishouden.

Daarnaast is er vanuit de overheid subsidie beschikbaar voor het isoleren van je woning. En wanneer je geen spaargeld hebt om de investering te kunnen doen, kun je via een zogenoemde ‘energiebespaarlening’ geld lenen om alsnog je huis te laten isoleren.

Richt je woning in met verantwoorde producten

Ondanks dat veel mensen het belangrijk vinden om op een duurzame manier te leven, worden er nog altijd veel producten geproduceerd en gekocht die niet goed zijn voor de leefomgeving.

Denk aan goedkope vloeren waarin schadelijke stoffen zitten en meubelen die van niet duurzaam hout zijn gemaakt. Wanneer je je woning gaat inrichten, is het daarom van belang om te controleren of de producten die je koopt een verantwoorde herkomst hebben.

Vervang oude verlichting voor LED lampen

LED lampen verbruiken aanzienlijk minder stroom dan halogeenlampen. Door je oude verlichting voor LED verlichting te vervangen belast je niet alleen het milieu minder, maar bespaar je per jaar met gemak tientallen euro’s op je energierekening.

Zorg voor groen rondom je woning

Een groene leefomgeving zorgt niet alleen voor meer zuurstof, maar ook voor verkoeling. Zo zorgt een boom naast je woning voor schaduw. Daardoor wordt het in de zomer minder snel warm in je woning en hoef je de airco niet aan te zetten.

Als je een boom aanschaft, kies dan bij voorkeur voor een boomsoort die in de winter zijn bladeren verliest. Op die manier kan de zon in de winter je woning verwarmen en hoef je niet onnodig veel te stoken.

Ga dicht bij huis werken

Naast maatregelen die je kunt nemen om minder stroom te verbruiken, is de plek waar je woont en de plek waar je werkt ook van belang om duurzamer te wonen. Moet je bijvoorbeeld iedere dag een uur naar je werk rijden? Dan zorg je voor een hogere belasting van het milieu, dan wanneer je kort zou moeten reizen.

Kijk in dat geval of het mogelijk is om bijvoorbeeld enkele dagen thuis te werken, samen met een collega naar het werk te rijden of om dichterbij je werk te gaan wonen. Met die laatste maatregel krijg je er bovendien in één klap wekelijks een paar uur vrije tijd bij, omdat je immers zo op je werk bent. Hoe fijn is dat?!

Duurzaamheid begint bij jezelf

Zoals je hebt kunnen lezen, is duurzaam wonen en leven niet zo ingewikkeld en kun je als individu eenvoudig een bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid.

Het gaat er dan ook met name om dat je simpelweg stappen neemt om te verduurzamen. Als steeds meer mensen dat gaan doen dan steken we elkaar aan en helpen we allemaal onze aarde te verduurzamen. Doe jij mee?

Onze meest recente berichten

Populariteit van kleurgroepen voor houten vloeren 2019-2023 Uipkes

Houten vloeren in lichte kleuren het meest populair

Uipkes heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van houten vloeren

Lees meer

Welke vloer kun je het beste kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet

Lees meer
Vloerverwarming aanleggen

Welke vloer op vloerverwarming?

Met vloerverwarming verhoog je het wooncomfort en bespaar je flink op de

Lees meer